Przepis na nutellę

Składniki:
• 1 gorzka czekolada
• 70 g ciecierzycy
• 70 g soczewicy
• 40 g masła

Przygotowanie:
Ciecierzycę i soczewicę (osobno) moczymy w zimnej wodzie około 12 godzin, a następnie gotujemy (też każdą osobno) do miękkości. Rozpuszczamy masło i czekoladę lekko podgrzewając. Ugotowaną ciecierzycę i soczewicę odsączamy z wody i ciepłą dodajemy do masła z czekoladą. Blendujemy na gładką masę (ważne jest, żeby nie było w niej żadnych grudek). Możemy użyć do smarowania pieczywa lub np. naleśników. Jest smaczna, zdrowa, bez środków konserwujących i innych chemicznych dodatków.

Ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Do ciasta można zrobić polewę, ale bez niej jest równie pyszne. Polewą można także przełożyć ciasto i otrzymać tort marchewkowy.

Składniki:
• 1,5 szklanki startej marchewki (ok. 3-4 marchewki)
• 1,5 szklanki mąki
• 4 jajka
• 1 szklanka oleju
• 1 szklanka cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 płaska łyżeczka sody
• 1 łyżeczka cynamonu
• 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
• 1 łyżka cukru waniliowego
• 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
• pół łyżeczki soli

Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z solą, proszkiem i sodą. Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon oraz ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę i orzechy, i mieszamy ostatni raz. Formę (najlepiej tortownicę o śr. 26 cm.) natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min.(najlepiej sprawdzać patyczkiem). Ciasto marchewkowe podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane polewą. Do ciasta można jeszcze dodać dowolne bakalie.

Polewa: (przykład)
• 100 g kremowego serka(Philadelphia, Ostravia, Almette)
• 3-4 łyżeczki miodu(lub ok. 5 łyżek cukru pudru)
• 2 łyżki masła