W przedszkolnej kuchni

Warzywa i owoce przygotowane na śniadanie

Prażone orzechy do deseru jogurtowego

Składniki napoju pomarańczowego

Grzanki do zupy dyniowej

Kaszka orkiszowa na mleku z owocami

Składniki:
  • mleko
  • kasza orkiszowa, razowa
  • miód pszczeli
  • wiórki kokosowe
Sposób przygotowania:

Kaszę rozmieszać w zimnym mleku. Zagotować mleko i mieszając wlać małym strumieniem kaszkę, zagotować. Dodać wiórki kokosowe. Owoce świeże umyć i zblendować lub pokroić na cząstki. Owoce mrożone rozmrozić i zblendować.

Kisiel z owocami

Składniki:
  • owoce (maliny, truskawki)
  • cukier trzcinowy
  • woda
  • mąka ziemniaczana
Sposób przygotowania:

Wodę zagotować. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości zimnej wody i wlać do gotującej wody. Gotować chwilę. Dodać owoce, osłodzić.

Kaszka jaglana z musem owocowym

Składniki:
  • mleko
  • wiórki kokosowe
  • maliny
  • kasza jaglana
  • miód pszczeli
Sposób przygotowania:

Kaszę rozmieszać w niewielkiej ilości zimnego mleka. Pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia. Na gotujące się mleko wlać kaszę, zagotować. Owoce przetrzeć, połączyć z ugotowaną kaszą.

Jogurt naturalny z musem owocowym

Składniki:
  • jogurt naturalny
  • owoce (maliny, jagody)
  • mleko sojowe
  • ryż preparowany
Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny wymieszać z mlekiem sojowym i owocami. Podawać z ryżem prepaerowanym.